Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2015 10:27 - 7 бизнес съвета от мафията
Автор: kenchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 1029 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не са за подминаване съветите на Бернардо Провенцано - „шефът на шефовете” на Коза Ностра до 2006 година. Той е оглавил мафията в средата на 90-те години на миналия век. Тогава организацията е представлявала една овехтяла и деморализирана структура, почти разпаднала се след арестите на главатарите. Да видим какво съветва човекът, който знае какво са партньорските отношения и успешен бизнес.

Провенциано не се е предал. Той е набелязал перспективна стратегия, осъществил важни тактически стъпки и дълбоки реформи. Тези промени в организацията са писмено документирани и сега имаме възможността да видим какво точно е предприел шефът на Коза Ностра и какво е смятал за важно и твърде полезно за функционирането на мафията, пише лондонския вестник Guardian

Препоръките на Бернардо Провенцано се събират в седем правила:

Първо правило: „Да изчезнеш”
Когато работите на фирмата, в дадения случай на мафията, вървят от зле по зле, трябва на временно да се скриете от очите на хората. Това е необходимо за да се отървете от „залепените” към този конкретен бизнес характеристики, такива като: „преживяващ трудности” или „изпаднал в беда”. На членовете на мафията Провенциано е съветвал да се запасят с търпение за 5-7 години, след които техните работи, а следователно, и печалбите ще започнат да се съживяват. Освен това, на мафията като на организация е трябвало да се отърве от образа си на „паразит” и да се представи в очите на обществото като част от самото него.

Второ правило: Посредничествo
Бъдете спокойни и излагайте своите мисли ясно, правилно и настойчиво, отчитайки всеки негативен опит. Не подминавайте това, което Ви казват хората, но и не вярвайте на всичко, което чувате. Преди да отворите устата си, намерете истината и преди да съдите, ползвайте повече от един източник на информация. Провенциано е насърчавал своите подчинени да изучават изкуството за водене на преговори и им подчертавал важността да могат да поддържат разговор. Тези негови съвети наричат „манифестът на Провенциано”.

Трето правило: Консенсус
Провенциано не е смятал, че е под неговото достойнство да отговаря на писмата, пристигнали от различните обществени служби и организации. Например, той е разглеждал писма с въпросите за пазара на труда и за състоянието на здравеопазването. Провенциано е смятал, че мафията трябва да се представя като положителен член на обществото.

Четвърто правило: „Господът трябва да бъде на нашата страна”
Провенциано е изпращал на своите подчинени Библии и е казвал, че само проявите на набожност, благочестие и почтителност, могат да върнат доверието на хората в Коза Ностра. Следователите са се опитвали да „разкодират” подчертаните от боса на мафията редове в Библията, но стана ясно, че той искрено е следвал и съветвал на другите да следват Светото писание.

Пето правило: Бъди политически гъвкав
Провенциано лесно сменял политическите съюзи и предпочитания, когато това е било от полза за него.

Шесто правило: Преосмисляй

В случай на възникването на политически скандал или срутването на бизнеса, новият ръководител трябва да умее да се дистанцира от провалените работи. Така, използвайки подобен похват, Провенциано успял да постигне това, че в средствата за масово осведомяване повече не са се мяркали негативни за него заглавия и дори предишните скандали вече не са се асоциирали с неговото име.

Седмо правило: Скромността
През своята кариера Провенциано успял да се превърне от престъпен субект в инвеститор, политически манипулатор и, в края на краищата, в стратег и лидер. За да постигне това той, например, се е преструвал на малограмотен и преднамерено е писал с грешки, за да предизвика към себе си отношение като към „обикновен, малък, скромен човек”. Както с ирония отбелязва Guardian, Провенциано толкова далече стигнал със своята „скромност”, че демонстрирал на колегите си готовността да се отдалечи от ръководството на организацията и да предаде властта на някой друг. За негово нещастие, след ареста му през 2006 година, тези негови пожелания са се реализирали напълно.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kenchev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 40400
Постинги: 42
Коментари: 4
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031